På vandretur i Blichers Plantage nord for Randers
29. maj 2022Nord for Randers kan du kombinere en vandretur i historiens vingesus ved at gå i fodsporene på Hvidstengruppen ved at se deres nedkastningssted under 2. verdenskrig.
Blichers Plantage ligger ca. 15 kilometer nord for Randers. Plantagen ligger mellem Spentrup mod syd, Dyrby mod nord, Gassum mod vest og Hald mod øst.
Den kendte digter Steen Steensen Blicher var præst i Spentrup og Gassum Sogne. Han er begravet på Spentrup Kirkegård og hans mindestue kan opleves i Malvinas Hus, der ligger ved siden af kirken – Malvina er hans datter.
Vi sluttede turen af i Hvidsten. Du kan se masser af billeder fra vores tur i dette blogindlæg.
Vandreturen i Blichers Plantage
Plantagen er privat og ikke afmærket. På vores tur rundt har vi målt afstanden og angivet undervejs herunder.
Ved Spentrup Hallerne køres ad Skaldhøjvej. Efter 2,4 km. drejer vejen mod venstre. Samme sted kan du fortsætte lige ud af en markvej. Her parkerer du. Der er ingen synlige tegn på, at turen starter her.
Parkering sker her i højre side på Skaldhøjvej. Vær opmærksom på ikke at holde på vejen ned mod skoven, så det ikke er muligt at passere.
Et stykke inde i skoven (ca. 600 meter) er der på venstre side en sten med teksten “Plantet af Steen St. Blicher”. Den symboliserer, at Blicher var foregangsmand for anlæggelse af plantagen, da han kom til Spentrup som præst i 1825.
Fra Blichers mindesten går turen videre i skoven. Efter ca. 1200 meter kommer du til gården Allestrupgård. Lige før gården følger du vejen til højre.
Vejen til venstre fører dig til Hvidstengruppens nedkastningssted, der var her i moseområdet. Her blev der under 2. verdenskrig nedkastet våben og sprængstoffer til de danske modstandsfolk.
På venstre side af skovvejen ligger mosen med nedkastningsstedet.
Ude ved asfaltvejen Ruhøjvej mellem Hald og Gassum følges vejen til venstre. Efter ca. 600-700 meter er der i vejens venstre side en mindesten for nedkastningsstedet Mustard Point.
Videre af asfaltvejen mod Gassum kommer du efter 4,4 kilometers gang forbi gravhøjen Skaldhøj.
Lige efter gravhøjen går du til venstre af Skaldhøjvej mod Spentrup og kommer tilbage til udgangspunktet.
Terrænet er blødt gennem skoven. God vej hele vejen. Ikke kuperet. Vi brugte omkring 1 time og 20 minutter på at gå de 6,3 kilometer. Heri er naturligvis indregnet god tid til at tage masser af billeder til dette blogindlæg.
Spentrup Kirke og Malvinas Hus
Efter traveturen kørte vi tilbage til Spentrup for at se kirken fra 1100-tallet og kirkegården, hvor Steen Steensen Blicher ligger begravet. Kirken består af et romansk kor og skib med sengotisk tårn.
Våbenhuset stammer fra begyndelsen af 1800-tallet. Kirken fik en gennemgribende restauration i 1884. Læs mere på kirkens egen side her.
Steen Steensen Blicher er begravet på kirkens nordside, tæt ved kirken. På kirkegården findes også gravsted for Gudrun Fill fra Hvidsten Kro. Hun var gift med Marius Fill, der var en af de tydeligste figurer i Hvidstengruppen. Gravstedet er på kirkegårdens nordøstlige hjørne.
Blichers mindestue findes i Spentrup Kirkegård, hvor Blicher levede fra 1825 til sin død den 26. marts 1848. I mindestuen kan du se det skrivebord, hvor mange af hans værker blev til.
Mindestuen blev i 200-året for hans fødsel indviet i det nuværende hus, som har navn efter hans datter Malvina.
Blichers Mindestue
Stationsvej 47
8981 Spentrup
Se aktuelle åbningstider på den officielle hjemmeside her.
Mindestenen i Hvidsten
Herunder ses mindestenen i mindelunden for Hvidstengruppen. Gruppen var den første fast organiserede modtagegruppe i modstandskampen under 2. verdenskrig.
8 medlemmer af Hvidstengruppen blev dømt til døden og skudt af tyskerne i Ryvangen i København den 29. juni 1944.
Efter befrielsen den 4. maj 1945 blev de 8 urner nedsat i mindelunden i Hvidsten den 16. juli 1945.
I Hvidsten er det oplagt at besøge Hvidsten Kro hvor Hvidstengruppen udsprang fra. Kroen er berømt for sin æggekage.
Kroen blev bygget tilbage i 1634 og har været familiedrevet siden 1884. I dag er der fjerde generation af Fiil-familien, der driver den historiske kro.
Tak for den gode turbeskrivelse inkl. fotos.
Har lige gået turen med jeres hjælp 🙂
Hej Christine.
Herligt og tusind tak for at du skriver det her 🙂 vh. Henrik