På vandring i Julebyen Randers
23. december 2024Vi bor i Randers – derfor skriver vi om oplevelser i byen på denne blog.
Julebyen Randers startede i 1915 med et lille juletræ med levende lys på Rådhustorvet. Randers var den første by uden for København med elektriske lys i granguirlanderne. Det skete i 1930.
Randers blev op gennem 1900-tallet berømt for sin juleudsmykning i byens historiske centrum. Folk valfartede simpelthen til byen for at opleve stemningen og lysene i de hyggelige gader.
En af dagene op mod julen 2023 tilmeldte vi os en julevandring, arrangeret af Goranders.dk. Det var en virkelig fin oplevelse, som var med til at give et billede af julebyen Randers’ historie.
Julevandring i den historiske bydel
Goranders er en turistforening for Randers og omegn. Julevandringen startede på Hotel Randers med et lækker krus varm kakao. Det gamle hotel fra 1856 fortæller sin helt egen historie. Her fik vi et kig ind i de meget fine sale. Hotel Randers har desuden et flygel stående, som Victor Borge brugte, når han overnattede på hotellet.
Turen varede omkring halvanden time. Som nævnt startede vi på Hotel Randers. Herfra gik vi ad Torvegade til Rådhustorvet. Herfra videre af Rådhusstræde og Slotsgade til Østervold.
Fik du også læst? Julehygge i København
Turen gik også forbi Brødregade inden vi sluttede rundturen ved Rådhustorvet. Undervejs blev vi vist billeder for tidligere tider samt fik inspirerende viden fra fortælleren på vores tur.
Bamsen har siden sin ankomst i 2020 prydet bunden af Østervold i det centrale Randers.
Adventskransen på Erik Menveds Plads
Adventskransen hænger i 2024 i Houmeden, der har været gågade siden 1963. Mere præcist på Erik Menveds Plads. Gaden skal være den ældste gågade i Danmark. I gamle dage kom bønderne ind på solgte deres varer på marked i området.
Læs mere: Oplev Randers med Stjerneruten
På billedet herunder ses “Konen med æggene” i forgrunden. Til højre ses gavlen af Helligåndshuset.
Lyshesten står forenden af Søndergade ud mod Randersbro. En flot, markant og stolt hest. Om vinteren er den pakket ned i flere dele og bliver opbevaret på materialegården i Fårup. Hesten lyste første gang i 2015 i anledningen af handelsrådets 175 års jubilæum. Den giver i høj grad mening ind i konceptet “Randers som Lysets by”.
Stolen står ved siden af det smukke juletræ med det gamle rådhus fra 1778 på den modsatte side. På pladsen findes også en statue af Niels Ebbesen.
De oplyste RANDERS-bogstaver er nærmest blevet et vartegn i byen. 18 meter lang, 3 meter høje og 60 centimeter dybe er målene på dette værk, som er utrolig smuk, som det ses på billedet.
Bogstaverne har tidligere flyttet rundt i byen – billedet herover er taget i december 2024, hvor de står helt ned til Gudenåen. De blev første gang taget i brug i 2017 som en del af Watermusic-forestillingen.