Ø-hop på Ertholmene øst for Bornholm
10. september 2022Vi besøgte Ertholmene under vores sommerferie i 2022 på Bornholm. Det var en helt særlig oplevelse at besøge øgruppen.
Du kommer til Danmarks østligste punkt med færge fra Gudhjem Havn. Ertholmene ligger ca. 18 kilometer nordøst for Bornholm. Sejlturen tager en lille time.
Vi havde på forhånd booket en af de lokale guider til en times rundtur. Det var yderst spændende specielt at høre om det daglige liv på en ø så langt ude i Østersøen. Derfor vil vi bestemt anbefale, at booke en guide – det er meget autentisk at høre fra en der selv bor på øen, fremfor at læse om det i en turistguide.
Fæstningens historie
Søfæstningen blev grundlagt i 1684. Kong Christian V grundlagde den som led i rivaliseringen med Sverige. Op gennem 1700 tallet forfalder øen. Soldaterne begynder at få familier, der ernærer sig ved fiskeri. Øen bruges som opholdssted for kriminelle.
Fra 1700-21 er Christiansø støttepunkt for den danske blokade af svensk Pommern under Store Nordiske Krig. Under Englandskrigene fra 1807-1814 er øen base for dansk kapervirksomhed, en slags statsautoriserede sørøvere. Englænderne bomber øen i 1808. Omkring 1809 bygges stenmure og bastioner der omkranser øen.
I 1825 fængsles filosof og teolog Jacob Jacobsen Dampe på Frederiksø i Ballonen, hvor han sad i 15 år for at kritisere det enevældige styre. Den gamle fæstning nedlægges i 1856. I 1924-26 bliver bygninger og fugleliv på øen fredet. Fiskeriet oplever stor tilbagegang og i 2013 flytter den sidste fisker fra øen.
Om Ertholmene
Ertholmene består af to beboede øer samt et fuglereservat. Christiansø er størst med sin længde på 710 meter og bredde på 430 meter. Frederiksø er 440 meter lang og 160 meter bred. En lille fodgængerbro forbinder de to øer. Fuglereservatet Græsholm er 440 meter lang og 160 meter bred.
Øgruppen ejes af den danske stat og drives af Forsvarsministeriet. Ertholmene er endvidere heller ikke under en kommune eller region.
7 oplevelser – de gjorde størst indtryk på os på Bornholm
De to tårne på Ertholmene
Ertholmenes helt store vartegn er de to tårne. Både Store Tårn på Christiansø og Lille Tårn på Frederiksø blev bygget som fæstningens centrale forsvarsværk. Der er i dag museum i begge tårne. Vi købte billet til tårnene af den lokale guide.
Store Tårn har været igennem en stor renovation der var færdig i 2018. Det har fået et smuk glastag. Her er museum om øens historie og natur. Den største oplevelse i tårnet er dog den smukke udsigt, der giver et godt blik over øgruppens størrelse. Den er øverst på udvendig side. Fyrtårnet på fyret blev etableret i 1800. Oprindeligt monteret med blinkfyr, som i 1879 blev udskiftet med det nuværende linsefyr. Store Tårn fra 1684 er den ældste bygning på øen.
Så bliver det ikke mere bornholmsk – læs om øens fire rundkirker
Øens Lille Tårn på Frederiksø fremstår som det så ud i fæstningstiden. Her er også museum og udstillinger som i Store Tårn. Billetten gælder til begge museer.
Så lille er Ertholmene faktisk
Når du tager færgen til Ertholmene har du tre timer til din rådighed inden turen går retur til Gudhjem på Bornholm. Heri havde vi inkluderet den guidede tur. Dermed havde vi to timer til vores rådighed og det var meget fint. Øgruppen er mindre end du tror – faktisk er man aldrig længere end omkring 10 minutter fra havnen, der ligger mellem de to øer.
På øen er der bl.a. skole (siden 1752), posthus, kro, købmand og kiosk. Herudover er der forsamlingshus, kirke samt brand- og redningsvæsen – naturligvis i skala efter øens størrelse. Kirken var oprindelig smedje, hvilket forklarer hvorfor den er bygget anderledes end de fleste andre kirker, der vender øst-vest. Sirenehuset på Christiansø er turistinformationen, hvor du også kan få stemplet dit Ø-Pas.
Ertholmene besøges hvert år af op mod 50.000 turister. Øen blev i 2018 optaget i Den Danske Kulturkanon som et af 15 steder i Danmark. Der er omkring 90 fastboende og 14 elever på skolen (2022), der har op til syvende klasse. De fleste fastboende er ansat til at holde bygningerne og fæstningen i god stand.
Du kan læse mere og booke billet hos Christiansøfarten.