Sparebøssemuseet i Randers

Sparebøssemuseet i Randers

12. april 2022 0 Af hlnl1885

I kælderen under Sparekassen Kronjylland i Middelgade 1 i det centrale Randers finder du et ganske unikt museum. Danmarks eneste sparebøssemuseum.

Museet med sparebøsser i Randers

Meget symbolsk befinder de 3600 forskellige sparebøsser sig under en bank. Ved indgangen til banken skiltes der med museet og inden for går man til venstre og ned af trapperne. Ellers lever museet et stille og roligt liv – og det er faktisk en skam.

Rasmus Klump sparebøsse

På sådan en rundtur bliver man nemlig hurtigt ledt ned af memory lane. Med så stort et antal sparebøsser vil de fleste kunne finde en, de kan referere til deres barndom. Omvendt er det ikke et museum til flere timer, men du går derfra med en god oplevelse.

Sparebøsse fra Genova i Italien
Italiensk sparebøsse fra Genova

Her i kælderen blev museet etableret med “blot” 450 sparebøsser. Indvielsen skete officielt den 3. maj 1995. Samme år havde man modtaget en større samling sparebøsser fra daværende sparekassedirektør Jacob Leth. Dermed var samlingen på omkring 1300 sparebøsser.

Sparebøsse

2004 blev en milepæl i museets historie da man overtog omkring 2200 sparebøsser fra sparekassemuseet på kursuscentret Klarskovgaard ved Korsør, da det lukkede.

Museets ældste sparebøsse er udført i ler og dateres til omkring 1650. Sparebøsserne stammer fra omkring 600 forskellige pengeinstitutter verden over.

Den originale danske røde postkasse stammer fra 1876.

Uncle Sam sparebøsse
Amerikansk sparebøsse med Uncle Sam

Omkring 1900-tallet begyndte pengeinstitutter i Danmark af producere sparebøsser, der blev udleveret til nye kunder der oprettede en konto i banken. Først senere i 1930’erne kom bankens navn på dem og de kom derved til at fungere som reklame for bankerne.

Ud over de mange sparebøsser rummer museet en mindre samling fra pengeinstitutternes barndom. Der er også en samling af gamle danske pengesedler.

10 kroners danske pengeseddel

I 2019 havde Sparebøssemuseet 2000 besøgende, hvilket er rekord.

Museet er åben i Sparekassens åbningstid. Mandag, tirsdag, onsdag og fredag 10-16 samt torsdag 10-17.30. Der er gratis adgang.

Læs og se mere på museets officielle hjemmeside: Sparebøssemuseet i Randers.