Vandring på Fredericias volde
26. juni 2022Vi besøgte Fredericia i Kristi Himmelfartsferien, maj 2022. I dette blogindlæg kan du følge i soldaternes fodspor og komme med op på voldene i Fæstningsbyen Fredericia – en helt speciel by.
Kong Frederik III grundlagde byen i 1650 for at styrke Danmarks forsvar. Den 15. december 1650 er byens officielle fødselsdag.
I dag er det et af Europas bedst bevarede voldanlæg.
Ved Landsoldaten
Fæstningens porte blev låst om natten. Indtil 1917 kunne man kun komme gennem volden tre steder.
Når du kommer til byen fra vest, kører du gennem volden ad Danmarks Port fra 1926. Den afløste den hidtidige indgang via Prinsens Port, der stammer fra 1753. Så godt som al trafik til og fra byen passerede denne port, idet vejene til Vejle og Kolding udgik herfra.
Den tapre landsoldat – monumentet for den menige soldat blev afsløret den 6. juli 1858. Du kan se det på pladsen med navnet “Ved Landsoldaten”. Det er udført af billedhuggeren H. W. Bissen. Her på pladsen kan du gå op på voldene ad en sti.
På pladsen ligger også Hovedvagten fra 1735 og Kongens Portvagt fra 1856. Begge ligger ved Prisens Port som nævnt herover.
Det Hvide Vandtårn
Det hvide vandtårn fra 1908 er den eneste bygning på det fredede voldareal. Det blev indviet den 2. januar 1909. Tårnet blev bygget med dispensation, da der ikke måtte opføres bygninger, der kunne ses af fjender uden for voldene. Der er 81 trin op til udkigspunktet – tårnet er 16 meter højt. Tårnet er tegnet af O. Gundlach-Petersen, der også har tegnet Danmarksporten og Nørreport.
Tårnet der i dag bruges som udkigstårn ligger ved Prins Georgs Bastion ovenfor “Ved Landsoldaten.
De 10 bastioner i byen
Der er i alt 10 bastioner rundt om Fredericia. Fra vest er det Holstens Bastion, Slesvigs Bastion og Prinsessens Bastion med forskellige kanoner.
På den anden side af Danmarks Port og Prinsens Port følger Prins Georgs Bastion, Prins Christians Bastion, Dronningens Bastion, Kongens Bastion. Efter Kongens Port følger Danmarks Bastion i det nord-vestlige hjørne af byen ud mod Lillebælt. Videre mod syd kommer Norges Bastion. Længst mod syd ligger Islands Bastioner.
Turen rundt på voldene på stierne er ca. 2,3 kilometer lang.
Voldanlægget blev fredet i 1917.
Højdepunkter rundt i byen
Rundt på nogle af byens huse ses indmurede granater i bygninger, som blev ramt under bombardementerne. Det ses bl.a. i Nørre Voldgade 2 og Kirkestræde 7.
I Riddergade 13 er er en mindeplade for forfatteren Henrik Pontoppidan, der blev født her i 1857. I Gothersgade 21 blev forfatteren Carit Etlar født, se mindepladen øverst på bygningen.
Kongen giver trosfrihed i 1682
Fredericia blev landets første by med fuldstændig trosfrihed efter Reformationen i 1536. For at få fæstningen befolket gav kongen tilladelse til trosfrihed i 1682. Byens lutherske kirke, Sct. Michaelis Kirke stammer oprindeligt fra 1668.
Udover den lutherske kirke er byen også kendt for tre andre trossamfund. De er den katolske kirke, Det jødiske samfund samt den reformerte menighed.
Sejren om morgenen den 6. juli 1849 under Den første Slesvigske krig gjorde mod slesvig-holstenerne Fredericia kendt. Siden 1850 markerer byen hvert år den 5. – 6. juli.
Kæmpegraven ved byens Trinitatiskirke rummer hele 372 danske faldne fra 6. julislaget i 1849. Alle navne er indhugget i granitkanten. Kirken stammer fra 1655.
Byens rådhus
Rådhuset fra 1965 ligger på Rådhuspladsen i Gothersgade. Det er tegnet af arkitekterne Halldor Gunnløgsson og Jørn Nielsen. På pladsen ses figuren “Guldkalven” – en otte meter høj skulptur af Jens Galschiøt.
Fredericia Bibliotek har et turistområde, hvor vi masser af brochurer og inspiration til byen. Det ligger i Prinsessegade 27.
To skønne spiseoplevelser i Fredericia
Vi bestilte bord hos restaurant “Oven Vande” efter en anbefaling fra nogle venner og det var virkelig en skøn aften vi fik der. Restauranten ligger i den gamle sølvvarefabrik, der gik konkurs i 2010. Efterfølgende fungerede bygningen som lager for en maler inden Restaurant Oven Vande så dagens lys med åbningen i 2018. Norgesgade 4.
Vi spiste frokost på den italienske café og isbar. Konceptet der også har en afdeling i Esbjerg udspringer af en kæde i Italien. Der er dermed tænkt italiensk hele vejen igennem i deres produkter og form.
Skøn overnatning ned til Lillebælt
Under vores ophold i Fredericia boede vi på Trinity Hotel og Konferencecenter i Snoghøj – helt tæt Lillebælt i en skønt område.
Siden Middelalderen var der færgefart mellem Snoghøj og Middelfart. Da bilerne begyndte at vinde frem fik overfarten en opblomstring med bilfærger. Lillebæltsbroen blev indviet den 14. maj 1935. Udover trafikken bruges broen i dag til Bridgewalking.
Mere info fra vores tur til Fredericia – links
Restaurant Oven Vande ved Volden
Trinity Hotel og Konferencecenter
Har du læst om vores andre ture ?
Fantastisk vandretur i Hobro: Tag med på Panoramaruten
Historisk vandretur nord for Randers: Oplev Hvidsten-gruppen i Blichers Plantage