På tur i Tøndermarsken ved Vadehavet

På tur i Tøndermarsken ved Vadehavet

7. november 2022 0 Af hlnl1885

I dette blogindlæg kommer du med på vores sightseeing i det sydvestlige hjørne af Danmark. I Tøndermarsken ved Vadehavet. Det var oplagt i forbindelse med et familiebesøg om lørdagen.

Sidste weekend i oktober 2022 valgte vi at tage fri fra arbejde om fredagen. Dermed gik turen sydpå lige efter arbejde torsdag. Først stop var lige på den anden side af grænsen, hvor vi handlede ind i Süderlügum. Det er ikke fordi vi plejer, at handle meget ind i butikkerne der, men det er bare blevet sådan, at vi lige skal ned og kigge (og lade os friste for at være ærlig 🙂 ).

Klægager Bed & Breakfast i Sønderjylland
Gårdspladsen på Klægager

Klægager – Den Gamle Digegreves Gaard

På anbefaling havde vi booket 2 overnatninger på Ruth og Christians fantastiske gård. Den Gamle Digegreves Gaard blev i 2017 kåret som Danmarks Smukkeste Bondegård. Her langt ude på landet er vi i en tidslomme fra en anden tid. Og hvilken positiv oplevelse!.

Klægager - Danmarks Smukkeste Bondegård
Synnejysk humor på Klægager

Ved ankomsten til gården torsdag aften blev vi modtaget af Ruth, der bød os velkommen med et godt håndtryk. Herefter fik vi en rundvisning på gården og vist vores værelse. Til sidst fortalte Ruth, at vi kunne lave kaffe i køkkenet og at der stod to stykker sønderjysk brødtorte – rugbrødslagkage. Hvilken modtagelse!.

Læs også: Vores oplevelser i Domkirkebyen Ribe

Ruth fortalte om eventet “Masker i Marsken”, som er i området i weekenden. I gårdens lade, hvor de normalt holder fest, var der fyldt med garn og i løbet af weekenden kom mange mennesker forbi på gården. Andre steder i området var der også arrangementer tilknyttet eventet.

Klægager - Den gamle Digegreves gård
Æ Sal på Klægager – tydeligt hvad rummet skulle bruges til denne weekend.

Mere viden

Læs mere om Den Gamle Digegreves Gaard, Klægager (ekstern link).

Læs mere om eventet, Masker i Marsken (ekstern link).

Højer

Efter morgenmad på Klægager gik turen til Højer. Siden 2007 har Højer været en del af Tønder Kommune. Inden da var Højer Kommune blevet dannet ved kommunalreformen i 1970 i Sønderjyllands Amt.

Højer er bedst kendt for sine diger og sluser i det specielle marsklandskab. Sort Sol, hvor store stæreflokke i tusindvis samles er også blevet en stor attraktion i området.

Højer Mølle

Vi parkerede lige ved Højer Mølle. Fra 1857 til 1972 blev her drevet mølleri og kornhandel. Møllen i Højer er en hollandsk vindmølle fra 1857. Møllen er med sine 22 meter en af de højeste hollændermøller i Nordeuropa. Der er en smuk udsigt oppe fra møllen over byen samt Tøndermarsken.

For at få adgang til møllen skulle vi købe en billet i møllerboligen til venstre for møllen. Her er både en butik og en café. Billetten giver både adgang til møllen samt udstillingerne i de to kornmagasiner, Store Spiker og Lille Spiker til venstre og højre for møllen.

Højer Mølle er underlagt Museum Sønderjylland, hvor du kan læse endnu mere om Højer og møllen.

Højer Mølle i Sønderjylland
Højer Mølle med de to kornmagasiner på hver side.

Højer Pølser

Efter besøget osede vi rundt i byen og landede i Søndergade. Lige før torvet ligger en anden af byens attraktioner. Det må man kunne sige, når stedet stammer fra 1897. Højer Pølser. Vi gik naturligvis ind i slagterbutikken, hvor det oser af stedets stolte historie. I forbindelse med butikken er en café.

Læs også: På jagt efter stjerner og honninghjerter i Christiansfeld

Det var godt nok ikke helt frokosttid, men det var jo næsten som en attraktion at besøge stedet. Derfor blev vi hurtigt enige om at bestille to pølser med brød. Dem kunne vi så spise i caféen der ligger i tilknytning til butikken.

Uden for butikken kom vi til byens torv, hvor Højer Kirke ligger. Herfra osede vi videre rundt i byen, inden vi kom retur til vores bil ved møllen.

Højer Pølser slagterbutik i Sønderjylland
Højer Pølser – velkomst med smagsprøver.

Vadehavet

Tidevandet følger døgnet. Enten står vandet højt og banker mod sluselågerne eller også er det som en stille å. Flod og ebbe. Man kan dø af vandet, men når det har trukket sig tilbage, kan man gå på sandet. Vadehavet er Danmarks største nationalpark. Det er desuden verdens største ubrudte tidevandsområde.

Højer Sluse ved Vadehavet
Vidåslusen ved Vadehavet – set fra udkigsposten

Vidåslusen lægger tættest ved havet på Slusevej. Slusen blev opført samtidig med Det fremskudte Dige i 1980. Det var vores næste stop efter at være kørt fra Højer. Diget her er 8 meter højt og 12 kilometer langt.

Omkring 1500 meter længere inde i landet ligger Højer Sluse der er opført samtidig med Højer-Siltoft diget i 1859-61.

Højer Sluse ved Vadehavet
Højer Sluse ved Vadehavet

Tøndermarsken

Marskstien er en 54 kilometer lang vandrerute rundt i Tøndermarsken. Ruten er igen inddelt i mindre ruter af forskellige længder. Marsken er skabt af havet og formet af mennesket. Diger, sluser og kanaler gør landskabet til noget helt specielt at færdes i. Den yderste del af marsken har status af Unesco Verdensarv.

Slotsgaden i Møgeltønder
Slotsgaden i Møgeltønder i efterårsfarver.

Møgeltønder

Fra sluserne gik turen videre ind i landet til Møgeltønder.

Schackenborg Slot er opført i 1661 på samme sted, hvor der tidligere lå en middelalderfæstning. Den smukke brolagte slotsgade fra 1750 fører dig fra kirken og ud mod slottet. Gaden er omkranset af lindetræer og gamle huse.

Schackenborg Slot i Møgeltønder
Schackenborg Slot i Møgeltønder

Tønder

Fra Møgeltønder er der få kilometer ind til Tønder. Tidligere gik Vadehavet faktisk helt ind til Tønder. Det var dog kun i storm, hvor vandet nåede helt ind til byen. Sidenhen blev byen sikret af diger. Byen er Danmarks første købstad fra 1243. Stolekongen Hans J. Wegner stammer fra Tønder. I august holdes byens berømte Tønder Festival.

Masker på gågaden i Tønder
Masker på gågaden i Tønder

Som det kan ses herover bar bybilledet i Tønder også præg af eventet “Masker i Marsken”. Det skal lige nævnes, at vi ikke var en del af dette event. Det var bare sådan, at vores sightseeing og eventet havde placeret sig samme weekend.

Fra Tønder gik turen retur til Klægager, hvor vi slappede af på værelset. Vi havde bestilt aftensmad på Klægager, som vi fik serveret i lokalet ved siden af det gamle køkken. Lørdag formiddag sagde vi farvel til Klægager – herlig oplevelse, som kun kan anbefales.