Sightseeing i Ribe – domkirkebyen mod vest

Sightseeing i Ribe – domkirkebyen mod vest

13. januar 2022 0 Af hlnl1885

Meget passende indlogerede vi os på Danmarks ældste hotel, da vi i sommeren 2021 besøgte Danmarks ældste by.

Facts om Ribe

Ribe er Danmarks ældste by. Byen der ligger tæt ved Nationalpark Vadehavet blev grundlagt af vikingerne i 700-tallet. I 948 blev byen bispesæde og siden da har den smukke købstad udviklet sig til den by, vi kan opleve i dag.

Intet andet sted i Danmark findes så mange fredede bygninger inden for et så lille område. Af det historiske centrums ca. 600 huse er 109 fredede mens omkring 130 er klassificeret som høj bevaringsværdige.

Fra Ribe er der 32 kilometer til Esbjerg mod nord, 55 kilometer til Kolding mod øst og 48 kilometer til Tønder mod syd.

Danmarks ældste by
Byens centrum set fra toppen af byens domkirke

Vores tur

Jo nærmere du kommer det historiske centrum fornemmer du, at der er tale om en helt særlig by. Brostensgaderne bliver smallere og smallere og langt fra alle steder er egnede til nutidens køretøjer.

Parkeringspladser er der ikke mange af i centrum. Til gengæld er der fire større P-pladser placeret umiddelbart uden for byens centrum i gåafstand.

På vejen ind mod centrum undrede vi os over brandbiler i gaderne uden synlig røg. Vores undren blev afklaret, da vi ankom til hotellet. De er såmænd i gang med at spule gaderne, således at de hele tiden fremstår pæne.

Hotel Dagmar

Hotel Dagmar der ligger på torvet i Ribe er Danmarks ældste hotel fra 1581. Det yderst charmerende hotel ligger lige over for byens domkirke og dermed helt i byens centrum.

Som nabo til hotellet ligger ”Porsborg”, som er en bygning fra 1582, der i dag huser byens velkomstcenter. Her er rig mulighed for at forsyne sig med brochurer med beskrivelser af oplevelser i byen.

Rundt i byen på egen hånd

I velkomstcentret fandt vi brochuren ”Byvandring – finurlige fortællinger på egen hånd i Ribe”. En glimrende folder med 30 holdepunkter rundt i byen. Brochuren indeholder kort, så det er nemt at finde rundt.

Vi brugte nogle timer rundt i byen ved at følge folderens anvisninger, men så fik vi også fået et godt billede af den gamle købstad. Her vil vi blot nævne nogle af højdepunkterne.

Brochuren tager sit naturlige udgangspunkt på Domkirkepladsen, der i 2012 blev restaureret, således at Domkirken nu er fritlagt.

Hans Tavsen biskop i Ribe
Tavsen – reformator og biskop i Ribe

Rundt om kirken på pladsen står tre statuer. Brorson var biskop i Ribe fra 1741 – 1764. Hans salme ”Den yndigste rose er funden” spilles hver dag kl. 8 og kl. 18 fra Borgertårnet i kirken. Hans Tausen var også biskop i Ribe. Han var betydningsfuld i gennemførelsen af reformationen i Danmark. Sidst er der i 2015 kommet en skulptur af Ansgar. Han var også biskop, der byggede den første kirke i Danmark.

Tårnet styrter ned

Ribe domkirke, som er Danmarks ældste fra 1200-tallet er bygget af tufsten, sandsten og jysk granit. Oprindeligt fik kirken to ens tårne. Julemorgen 1283 styrtede det nordlige tårn ned og ødelagde noget af kirken og dræbte mange mennesker inde i kirken.

Det nuværende tårn stod færdig i 1311. Fra toppen af det 50 meter høje tårn er en fantastisk udsigt over området.

Der er gratis adgang til kirken. Du skal dog betale for adgang til tårnet. Der er 248 trin at gå op til toppen.

Salmesang med Den Danske Salmebog på toppen af Ribe Domkirke
God start på dagen på toppen af Ribe Domkirke

En morgen kl. 8 deltog vi i morgensang, arrangeret af kirken. En virkelig hyggelig halv time med tårnsang til at starte dagen. Vi sang 6 salmer og præsten sagde et par ord mellem salmerne. Naturligvis krydret med udsigten over byen og mod Vadehavet.

Kannikegården på Domkirkepladsen stammer fra 2015. Her lå Den gamle Bomuldsfabrik indtil 2000, hvor den brændte. Inde i bygningen er det der skulle være det ældste murstenshus i Danmark.

Vest for Domkirken på hjørnet af Skolegade og Sønderportsgade ligger Den gamle Latinskole fra 1145. En mindetavle på væggen beretter, at Hans Adolf Brorson var en af skolens elever.

Biskop Hans Adolph Brorson i Ribe
Brorson – salmedigter og biskop i Ribe

I Puggårdsgade ligger Tårnborg, der blev opført i ca. 1520. Bygningen blev bispebolig, da Brorson blev biskop i 1741. Senere fra 1882-1894 boede stiftamtmanden Finsen her. Hans søn, Niels R. Finsen blev Danmarks første nobelprisvinder for sin opfindelse af lysbehandling mod hudsygdomme.

I Velkomstcentret kan du få en guide til at gå en digterrute i fodsporene på Brorson rundt i byen. Her kan man scanne en QR-kode med lydfortællinger og på den måde få mere viden om Brorson.

Lidt længere fremme i gaden ligger Ribe Katedralskole. I gårdrummet frem mod indgangen har kunstner Laila Westergaard skabt en udsmykning med 112 fliser i granit. I hver flise har hun hugget små tekster, der er hentet fra nogle af de personligheder, der har gået på skolen.

Skrædder Laurids Splid og Hustru Maren Galgebakkerne ved Ribe
Skrædder Laurids Splid og hans stakkels hustrus bolig i Ribe

Videre af Sønderportsgade der rummer nogle af de fineste bindingsværksbygninger i Ribe. På hjørnet til Bispegade boede skrædder Laurids Spliid. En tavle på huset minder om hans ”stakkels” hustru Maren, der den 9. november 1641 blev brændt for trolddom imellem Galgebakkerne nord for byen.

Det gamle rådhus ligger på hjørnet af Sønderportsgade og von Støckens Plads. Huset er opført før 1496. I 1709 blev det indrettet som rådhus.

I Klostergade over for Sct. Catharinæ kirke ligger en række små huse, hvor huset i nummer 26 betegnes som Ribes mindste hus med sine 26,5 m2. Over for huset kan man gå ind gennem Klosterhaven.

Ribes historiske centrum
Motiv fra Ribes historiske centrum

Domkirken og Sct. Catharinæ kirke er de eneste to tilbageværende kirker i Ribe. I Middelalderen var her 10 kirker og flere klostre. Den nuværende kirke stammer fra 1400-tallet.

Ribes gågade er hyggelig og livlig. Nederdammen, Mellemdammen og Overdammen er de tre navne for byens hovedstrøg, hvor der er et stort udvalg af forretninger.

Ved Skibbroen ser du Ribe Å, der udmunder i Vadehavet ved Kammerslusen 6 kilometer vest for byen. Ved højvande og under storm lukkes slusen, for at havvand ikke skal trænge ind på diget. Ude ved Kammerslusen er en restaurant, hvor vi spiste frokost.

Hvis du fortsætter hen af Skibbroen kan du se stormflodssøjlen, hvor nogle af de højeste vandstande er nævnt. Den værste var i 1634, hvor vandstanden var 6 meter over normal.

Dronning Dagmar beskuer Ribe Domkirke og by
Dronning Dagmar skuer ind mod Ribe Domkirke

Sidste stop på denne tur rundt i Ribe var ved Riberhus Slotsbanke. Her hvor der lå et kongeslot er der nu kun et voldsted med voldgrav og ruiner tilbage. Og så naturligvis statuen af Dronning Dagmar, der spejder ind over byen. Statuen blev opsat i 1913. Skulpturen er fremstillet af Anne Marie Carl-Nielsen. På bagsiden af soklen har hun fremstillet er relief af dronningens tragiske død i barselssengen.

Vægterne

Under Hotel Dagmar findes Vægterkælderen, der i dag fungerer som restaurant, hvor vi spiste en aften.

Om sommeren er der vægterrundgang i byen om aftenen. Turen varer ca. en time og den tur giver dig endnu mere viden om Ribe. Det er gratis at gå med på turen. Vi var med på en tur og det var bestemt en rigtig god oplevelse. Start ved Restaurant Weis Stue.

Vægtererhvervet ophørte i 1902. Allerede i 1935 blev det dog genoptaget med øje for turisterne.

Vægterrundgang med vægterne i Ribe
Veloplagt vægter i fuld udrustning viste os rundt i byen

Praktisk info

På hotellet købte vi en parkeringslicens, så vi kunne parkere på alle kommunens afmærkede p-pladser.

Vores anbefalinger til shoppe og spisning

I Saltgade 2 kan du købe lokalproduceret chokolade hos Temper Chokolade. Ribe har også sin lokale øl, der produceres af Ribe Bryghus, Seminarievej 16B. Desværre er butikken ikke meget åben. Heldigvis kan den lokale bryg købes i mange forretninger i byen.

Der er en hyggelig stemning i Restaurant Vægterkælderen under Hotel Dagmar, hvor vi spiste aftensmad en aften. Vi vil også gerne anbefale Quedens Gaard i Overdammen 10, hvor vi også spiste aftensmad. Café og butik under samme tag, er med til at give en speciel stemning.

I Postgaarden, Nederdammen 36, hvor vi nød en kop formiddagskaffe er virkelig også en specielstemning.

TOPPEN AF DANMARK: Læs og vores guide til Skagen