TOP 7 – det gjorde størst indtryk på Bornholm
14. august 2022Bornholm, Bornholm, Bornholm…
Vi tilbragte 10 dage på klippeøen, Østersøens Perle, Bornholm i juli 2022. Efter ferien har vi lavet en hitliste over de oplevelser, der gjorde størst indtryk. Listen er i fuldstændig tilfældig rækkefølge. Måske den kan bruges som inspiration ?
De syv største indtryk – læs om dem alle herunder >>
- Helligdomsklipperne
- Opalsøen – udsigten fra Krystalsøen
- Restaurant Margeritten i Allinge
- Besøgscentret ved Hammerhus
- Rundkirkerne
- Ertholmene
- Bornholms besættelse
Helligdomsklipperne
Det er ikke grebet ud af den blå luft at Bornholm kaldes klippeøen.
De op til 20 meter høje, mosbeklædte klipper ligger neden for Bornholms Kunstmuseum på øens østkyst mellem Tegn og Gudhjem.
Bag museet er der trætrapper, der bringer dig helt ned i bunden af klipperne. Du kan ikke andet end tænke – “er jeg virkelig i Danmark?”, når du står i bunden og har klipper rundt om dig – og ja det er du.
Opalsøen
Området Hammeren på det nordlige Bornholm er fantastisk. Hammersøen er øens største sø med sine 10 hektar. Søen ligger i en sprækkedal, der adskiller den fra det øvrige Nordbornholm.
Opalsøen ligger nord for Hammersøen i den sydlige ende. Søen er opstået ud af et kæmpe granitbrud, hvor der indtil 1970’erne blev sprængt granit. Siden 1971 er bunden langsom blevet fyldt med vand omkranset af de lodrette, skarpkantede klippesider.
Ved søen foregår alverdens aktiviteter, bl.a. er her Danmarks længste tovbane. Gå op ad de små stier, så du kommer op og får det smukkeste skue over området og søerne. Fra den bedårende Krystalsø er der en helt fantastisk view ud over specielt Opalsøen.
Fra Hammerhavn findes en glimrende vandretur rundt i området. Den er omkring 6 kilometer lang. Den bringer dig forbi ruinen Salomons Kapel og Hammer Odde – Bornholms nordligste punkt.
Restaurant Margeritten i Allinge
Vi valgte udelukkende Restaurant Margeritten ud fra gode online anmeldelser. Og denne ene aftens gode oplevelse gjorde, at den simpelthen måtte med på vores liste.
Vi havde på forhånd booket bord til en aften. Vi havde valgt et bord uden for, da vejret var rigtig godt.
Om eftermiddagen inden vores booking ringede de fra restauranten for at høre, om det er okay, at de bookede bordet inden for, da vejret alligevel ikke så så godt ud.
Det sagde vi selvfølgelig ja til.
Hvor man måske ville have taget det som en selvfølgelighed, siger det efterfølgende meget om stedet. Så er der forventningsafstemt med kunden.
Maden var ganske glimrende, den var der slet ikke noget at sætte en finger på.
Det er dog ikke det, vi vil huske. Det er derimod den personlige kontakt med personalet, hvor der var øjenkontakt hele vejen igennem. Personalet var også med til at skabe en god stemning og det var tydeligt at de hyggede sig med hinanden, selvom restauranten var total fyldt. Thumps up herfra.
Margeritten ligger overfor den gulkalkede Allinge Kirke.
Besøgscentret ved Hammershus
Besøgscentret ved siden af Hammershus er et arkitektonisk mesterværk. Det er skænket af A.P. Møller Fonden i 2018. Centret er nærmest bygget ind i landskabet ca. 200 meter fra den gamle slotsruin. Når du kommer fra parkeringspladsen og går mod ruinen, har du slet ikke en fornemmelse af, hvad der venter i bygningen, der åbnede i marts 2018. Fra centret er der en helt fantastisk udsigt mod Hammershus, som du kan se på billedet herunder.
I Besøgscentret findes udstilling om Hammershus, café og butik. Det er gratis at besøge Hammershus men der er parkeringsafgift på den store parkeringsplads.
Neden for Hammershus på du ikke lade dig gå glip af “løvehovedet” eller “kamelhovederne”. Fra slotsruinen er der stier, du kan følge ned til stenskulpturen. Så kan du selv vurdere om du synes de ligner løver, kameler eller noget helt tredje.
Rundkirkerne
Vi har skrevet et mere detaljeret blogindlæg om de fire rundkirker. Her kan du også se billeder af kirkerne.
Klik her: Så bliver det ikke mere bornholmsk – læs om de fire rundkirker her.
Ertholmene
Ø-gruppen består af tre øer. Den største ø er Christiansø. Frederiksø ligger lige ved siden af Christiansø på den vestlige side. De to øer er forbundet af en bro for gående. Den sidste ø er Græsholm, der er et fuglereservatet.
Turen til Ertholmene tager 55 minutter med turistbåden fra Gudhjem. Vi valgte at tilkøbe en guidet tur af en af de lokale, Charlotte. Det er alle pengene værd for det gav et rigtig godt billede af hverdagen for de omkring 90 fastboende på øerne i Østersøen. Øerne er ejet direkte af Forsvarsministeriet. De tilhører ikke en kommune og derfor betaler beboerne heller ikke kommuneskat.
Ertholmene er bestemt er helt særligt stykke Danmark.
Bornholms besættelse
Tyskerne besættelse skete den 10. april 1940. Hvor Danmark blev befriet den 5. maj 1945 var Bornholm først fri, da russerne forlod øen den 5. april 1946, altså næsten et år senere. Det skete, fordi de tyske troppen med kommandant Gerhard von Kamptz i spidsen, ikke ville overgive sig til russerne, kun til briterne. Det førte til, at russerne bombede Rønne og Nexø den 7. og 8. maj 1945. Masser af bygninger blev totalt ødelagt eller beskadiget. Russerne besatte øen fra den 9. maj indtil den 5. april 1946, hvor de forlod øen. Derfor fejrer Bornholm ikke den officielle danske befrielsesdato.
I Rønne besøgte vi Bornholms Museum. Et meget alsidig og spændende sted med fokus på forskellige punkter. Her vil jeg nævne temaudstillingen “Russerne kommer”. En tankevækkende udstilling om den situation der opstod på Bornholm, da de tyske tropper ikke ville overgive sig til russerne. Museet har også en udstilling om Bornholms besættelse samt en afdeling om den kolde krig.
Læs mere: Bornholms Museum – den officielle side.
I Allinge findes den russiske kirkegård ved siden af den danske kirkegård i Pilegade. Ikke samme sted som byens gule kirke. Der er omkring 30 grave for de russiske soldater, der døde her 1945-46. På kirkegården står en fire meter høj obelisk. I 1980’erne blev opsat en mindemur med navnene på de døde russiske soldater. Soldaterne faldt umiddelbart ikke i kamp, men døde af andre årsager.
Ved Dueodde findes to betonbunkers, som tyskerne opførte. Fæstningsværket blev dog aldrig brugt. Her i området ligger også Bornholmertårnet, der tidligere fungerede som NATOs østligste lyttepost under Den Kolde Krig. Her er i dag et Koldkrigsmuseum og udkigstårn.
Efter krigens afslutning ydede den svenske stat en hjælp til Rønne og Nexø. Gaven bestod i de såkaldte “svenskerhuse”. Derfor er der i dag i både Rønne og Nexø kvarterer med træhuse, der blev sejlet ind fra Sverige.
Til slut – facts om Bornholm
Bornholms nærmeste danske kyst er Møns Klit – 135 kilometer væk. Der er blot 37 kilometer til Sverige og 88 kilometer til Tyskland. Øens areal er 587,5 kvadratkilometer. Kystlængden er 158 kilometer. I fuglelinje er længste strækning 40 kilometer fra Hammeren i nord og Dueodde i syd. Rytterknægten er øens højeste punkt med 162 meter. Vejnettet er 1107 kilometer og 235 kilometer cykelveje, hvoraf 65 kilometer er egentlige cykelstier. Bornholm er 23% dækket af skov – det gør den til Danmarks skovrigeste region.