Bornholms rundkirker – så bliver det ikke mere bornholmsk
29. juli 2022Rundkirkerne er helt specielle kendetegn ved Bornholm. De 4 kirker er noget af det mest bornholmske, man kan forestille sig. De var derfor på vores liste over oplevelser, da vi besøgte Østersøens perle i sommeren 2022.
Fra 11-1200-tallet
Rundkirkerne på Bornholm er bygget i 11-1200 tallet. Årsagen til kirkernes runde form er meget omdiskuteret. En er at de er blevet brugt som fæstningskirker, til at forsvare sig. Andre mener at de er bygget af tempelridderne og gemmer på en hemmelighed.
Bemærk forkortelserne i Ols og Ny Kirker. De findes i mange bornholmske stednavne. De er en etage lavede end de andre.
Ols kirke
Sankt Ols Kirke i Olsker er den nordligst beliggende af de fire kirker, syd for Allinge. Kirken er desuden den slankeste og med sine 13 meter den højeste af de fire rundkirker.
Kirken stammer som de andre rundkirker fra 11-1200-tallet. Som de andre er den både opført som kirke og som forsvarsfæstning, hvor man kunne holde øje med fjenden. Desuden har kirkerne også været brugt til opbevaring af forsyninger.
Entré: 10 kr.
Beliggenhed: Lindesgårdsvej 1, 3770 Allinge.
Læs mere om Ols Kirke: Den officielle hjemmeside.
Østerlars kirke
Østerlars kirke er den af de fire rundkirker, der ligger længst mod øst, syd for Gudhjem. Kirken er også den største og formentlig ældste af de fire kirker. Kirken ligger højt i landskabet på en bakketop ca. 500 meter nord for Østerlars By.
Kirken er bygget midt i 1100-tallet efter at Kong Harald Blåtand i 960’erne blev døbt og gjorde danerne kristne, som han lod indhugge på Jellingestenene. Det menes, at Bornholmerne blev gjort kristne senere end resten af landet.
Kirkens mure er godt to meter tykke, hvilket gjorde det muligt at lave en smal trappegang inden i murene. Murværket er bygget af granit.
I middelalderen gik kvinderne ind af en dør i den nordlige side mens mændene gik ind på sydsiden, som i dag er hovedindgangen gennem våbenhuset. Her findes i øvrigt den bedst bevarede gravsten fra Middelalderen.
Kirkens altertavle er fra omkring 1600-tallet. Det nuværende udtryk er skabt af maleren Paul Høm.
Døbefonten centralt i kirkerummet er lige så gammel som selve kirken, flyttet hertil fra Rø Kirke i 1956. Placeringen er unik for de fire rundkirker, da den centrale murpille er lukket i de tre andre kirker.
Bemærk også den smukke frise af kalkmalerier på den centrale murpille – de stammer fra 1300-tallet.
Kirkeklokkerne er som i de andre tre rundkirker placeret i et separat klokketårn.
Østerlars Kirke kaldes også Sct. Laurentii Kirke til ære for helgenen.
Entré: 25 kr.
Beliggenhed: Vietsvej 25, 3760 Gudhjem
Læs mere om Østerlars Kirke – den officielle hjemmeside.
Ny kirke
Rundkirken ved Nyker der ligger ca. 8 kilometer nordøst for Rønne blev oprindelig kaldt Allehelgens Kirke. Kirken er den mindste af de fire rundkirker.
Kirkeklokkerne er som i de tre andre kirker også separat i Ny kirke. Den ældste og mindste klokke er fra 1639 mens den største og yngste er fra 1725.
Kirkens våbenhus er yngre end selve kirken, men stammer dog fra middelalderen. Døbefonten er af grå kalksten. Lysekronen er fra 1594 og istandsat efterfølgende.
Under vores ophold deltog vi i søndagens gudstjeneste og det var en rigtig god oplevelse. Det var første gang vi begge har været til gudstjeneste i en rundkirke.
Beliggenhed: Ellebyvej 1A, 3700 Rønne.
Læs mere om Ny Kirke – den officielle hjemmeside.
Nylars kirke
Nylars Kirke ligger i Nylarsker sogn og er den sydligste af de fire rundkirker. Kirken er indviet til ære for helgenen Nikolaus, de søfarendes skytshelgen. Kirken har ikke altid haft det klassiske udtryk, som den har nu. Det høje spidse spåntag blev først tilføjet i 16. århundrede.
Kirkegården blev i 1930’erne udvidet mod syd.
Kirkens rundskib måler 11 meter i indvendig diameter. Det ovalt formede kor med apsis er opført samtidig med skibet. Kirken er bygget af en 1½-2 meter tyk kassemur – facademur både udvendig og ind mod kirkerummet og med mellemrummet fyldt op med kalk og sten. Kirken er dermed den bedst opførte af de fire rundkirker på klippeøen. Kirken har oprindelig haft to døre. I 1800-tallet blev “kvindedøren” på kirkens nordside erstattet af et vindue. Ved seneste restaurering i 1971-73 blev vinduet tilmuret.
Der er bevaret to originale vinduer i underetagen. Det ene er i det nordvestlige hjørne bag trappen, der fører op til pulpituret. Det er det eneste originale, romanske vindue i de fire bornholmske rundkirker. Det andet vindue er udformet som en glug bag prædikestolen mod sydøst, ud til den indvendige trappe.
I våbenhuset fra 1879 står to runesten. Til venstre for indgangen står den ældste fra 1050. Den anden står på den højre side. Prædikestolen stammer fra 1882. Under den sidste restaurering i 1971-73 er der blevet påmalet nye farver af maleren Poul Høm.
I 1882 blev kalken banket af hvælvinger og vægge. Der fremkom herved spor af kalkmalerier, hvoraf det kun har været muligt at bevare frisen rundt om midterpillen.
Kirken har to klokker i klokketårnet. Den mindste, der stammer fra 1702, har Frederiks den IV´s navnetræk. Den store klokke er støbt på Bornholms Maskinfabrik i 1882. Den er dog af en afstøbning af en ældre klokke fra 1797, som sikkert igen er en afstøbning af en klokke, hvis malm går tilbage til 1580.
Den underste del af klokketårnet har sandsynligvis fungeret som porttårn i det oprindelige fæstningsanlæg. Det er stærkt ombygget. Undertårnet har oprindeligt været anvendt til gennemgang.
I tårnets anden etage ses en niche i østvæggen, muligvis en tilmuret dør, som har ført ud til en fritstående trappe. Klokkehuset er lavet af nyere egebindingsværk.
Beliggenhed: Kirkevej 10K, 3720 Aakirkeby.
Læs mere om Nylars kirke – kirkens officielle hjemmeside.
Åbningstider
Alle rundkirker er normalt åbne på hverdage i dagtimerne. På søn- og helligdage er kirkerne ikke åbne. Her er det dog muligt at tage del i gudstjenesten i stedet.
Har du læst vores andre guides?
Fredericia – vandring på byens volde
Randers – oplev byen på Stjerneruten
Christiansfeld – honningkagebyen