Stjerneruten i Randers
13. juni 2022På denne rute kommer du rundt til 15 af de mest interessante holdepunkter i Randers´ historiske centrum. Undervejs kan du på turen finde de små messingstjerner på fortove og i gader. Turen rundt er ca. 2,5 kilometer og du kan starte, hvor du har lyst.
Vi har gået denne rute flere gange – ruten med de små stjerner er en officiel rute under Randers Kommune. Nederst i denne guide er der link til en side, hvor du kan hente den officielle beskrivelse af ruten.
På vores rundtur har vi naturligvis taget billeder, som du kan se i dette blogindlæg.
1. Rådhustorvet
Byens centrale plads er meget charmerende. Til jul og om sommeren er her pyntet ekstra op og det gør bare pladsen endnu mere skøn. Det Gamle Rådhus fra 1778 er en yderst smuk bygning. Ikke mindst efter at facaden blev forskønnet i 2021.
Huset var i brug frem til 1980 hvor kommuneadministrationen flyttede til Laksetorvet. I dag bruges huset bl.a. til byrådsmøder og vielser. Bemærk også statuen af nationalhelten Niels Ebbesen midt på torvet. Han var med i oprøret mod tyskerne i forbindelse med tabet af Sønderjylland i 1864. Han står derfor meget passende og kigger mod syd for at holde øje med… ja tyskerne.
2. Østervold
Fra Rådhustorvet følger vi Rådhusstræde over Slotsgade til Østervold. Største oplevelse her er Den Jyske Hingst, der symboliserer byens lange historie med hestemarkeder.
Nederst på Østervold står Red Fall, der er en moderne fortolkning af de gamle byporte. Lige foran “byporten” er der i 2021 bygget et regnvandsbassin. Øverst er Thors Bakke med resterne af de gamle bryggeribygninger. Som kontrast til det gamle, ligger her også byens højeste bygning, “Thors Tårn” der stod færdig i 2021.
Navnet Østervold fortæller, at det var ca. her den gamle vold var i byen for omkring 500 år siden.
3. Jens Otto Krags Plads
Fra Østervold går vi ad Stemannsgade forbi kulturhuset med biblioteket til Jens Otto Krags Plads. Navngivet efter den måske mest kendte randrusianer, tidligere statsminister Jens Otto Krag, der havde posten af to omgange.
På bygningen Stemannsgade 11 er en mindetavle og en buste. I nummer 9 ligger meget passende Café Jens Otto.
Om vinteren er der skøjtebane på pladsen, hvor også uddannelsesinstitutionen VIA holder til. Underværket ved siden af Café Jens Otto er et handels- og kulturhus, indviet i 2000.
Bag Underværket er Frk. Jensens Gård – en hyldest til kogebogsskribenten Kristine Marie Jensen – nok bedst kendt som Frk. Jensen – forfatter til madbiblen “Frøken Jensens Kogebog” på omkring 550 sider.
4. Kulturhuset
Vi går tilbage ad Stemannsgade til byens kulturhus, der rummer Randers Kunstmuseum, Museum Østjylland og Randers bibliotek. Hovedindgangen er udsmykket med “Ringen” af Viero Colaros, der er helt speciel smuk om aftenen, hvor der er lys i forskellige farver under ringen.
Bemærk over for indgangen hvor der står en skulptur af forfatteren Karin Michaëlis, der er født i Randers.
Den røde murstensbygning til højre er faktisk også en del af kulturhuset. Den har tidligere huset Randers Tekniske Skole.
5. Slotspladsen
Fra Stemannsgade går vi tilbage til Østervold og ned til Dytmærsken. Det meget specielle navn refererer til de mange købmænd, der tilbage i middelalderen kom til Randers fra Ditmarsken i Slesvig-Holsten.
Fra Dytmærsken går vi til højre op af Burschesgade og kommer til Slotspladsen. Navnet refererer til, at Kong Christian 3. omdannede det oprindelige Gråbrødre Kloster til Dronningborg Slot efter reformationen. Pladsen har bevaret sit navn til trods for at slottet blev revet ned for over 300 år siden.
Bemærk de tretten hvide kugler rundt på pladsen. Kunstværket “Et Randers Spil” af billedkunstner Per Neble skal symbolisere de tretten landeveje og byporte, der i gamle dage førte ind til byen.
I 2018 blev der etableret en ny legeplads på pladsen – “tandhjulslegepladsen” der skal symbolisere nogle af byens arbejdspladser, der har præget byen de sidste 100 år.
6. Brødregade
Vi fortsætter af Burschesgade mod vest og kommer til Brødregade. Navnet stammer fra Gråbrødre Kloster, der lå på Slotspladsen.
I dag er gaden en af de mest centrale gågader. Allerede for 400 år siden lå her købmandsgårde. I dag står de her stadig som velbevarede bindingsværkshuse. Bemærk særligt nr. 24 – 26, Englehuet og nr. 25, Niels Christensens Gård.
I nr. 14 lå Randers Handsker. Butikken sælger handsker fra Nordeuropas eneste handskefabrik og har gjort det siden 1600-tallet. I dag er man også Kongelig Hofleverandør. 1. april 2022 flyttede butikken til Torvegade 12, hvor butikken faktisk lå indtil for ca. 50 år siden i Det Gamle Løveapotek.
I gaden boede også forfatteren og Nobelprisvinderen Henrik Pontoppidan i en årrække.
7. Niels Ebbesens Hus
Fra Brødregade går vi mod syd og møder Storegade. Her er flere caféer og restauranter.
Niels Ebbesens Hus er byens størst bevarede bindingsværkshus i tre etager. Ifølge myten var det her Niels Ebbesen slog Grev Gert af Holsten ihjel i 1340. Ebbesen blev nationalhelt. Læg mærke til at en af lugerne i bygningens anden sal står åben. Ifølge myten var det i dette værelse, at Grev Gert blev dræbt. Lugen skal være åben for at grevens ånd kan komme ud. Hvis lugen lukkes vil ulykker og uheld vælte ind over byen ifølge myten.
8. Håndværksmuseet
Fra Storegade går vi til højre ad Vestergrave til Lille Rosengård, hvor vi finder Håndværksmuseet der ligger fordelt på 4 etager i et gammel kornpakhus.
Håndværksmuseet har 24 komplette værksteder, der er bygget op, som de så ud, da de var i brug. Herudover findes her to landsmuseer, Det Danske Frisørmuseum og Det Danske Optikmuseum.
Bygningen er spritfabrikkernes gamle pakhus. Vi har besøgt museet – læs om vores besøg her.
9. Laksetorvet
På vejen til næste destination følger vi Lille Rosengård der går parallel med Tørvebryggen hvor der er udsigt til Gudenåen. Her kan du se den store bronzevase, der sprøjter vand på en lille pige under en paraply. Skulpturen er fremstillet af Mogens Møller.
I krydset ved Odinsgade, hvor vi er fremme ved Laksetorvet, står byporten lille r, designet af billedhuggeren Børge Jørgensen i 1991. Se billedet herover.
Torvet er opkaldt efter laksen, som byen altid har været kendt for. Ned mod Gudenåen ses det store grønne område, der kaldes Justesens Plæne.
10. Randers Regnskov og Vorup Enge
Vi fortsætter turen ned over Tørvebryggen til Randers Regnskov med de tre velkendte kupler. Her kan du opleve plante- og dyrearter fra tre kontinenter.
Ved Regnskoven kan du gå ned i Vorup Enge, hvor der er et kæmpe stisystem rundt i naturen. Der er desuden en gangbro langs motorvejen, så du kan gå ud på den ene side af åen og tilbage på den anden side i Gudenådalen.
11. Randers Kloster
Randers var kendt for sine mange klostre i middelalderen. De blev dog nedlagt efter reformationen. For 500 år siden fik kongen bygget et hospital. Det kom til at hedde Randers Kloster!.
Klostret ligger i Blegdammen 1, som vi kommer til ved at passere Tørvebryggen overfor regnskoven og gå mod nord ad Hospitalsgade. For enden af vejen ved Kirkegade går vi til venstre og kommer til klostret. I dag er her ældreboliger og plejecenter. Ved siden af klostret ligger klosterkirke og kirkegården.
12. Sct. Mortens Kirke
Fra klostret går vi tilbage af Kirkegade og kommer til Kirketorvet, hvor du ser den ældste kirke i Randers. Sct. Mortens Kirke er 500 år gammel, men der er dokumenteret kirke på stedet i over 700 år. Den gotiske købstadskirke er indviet til helgenen Sct. Morten. Tårnet blev tilføjet for 200 år siden. Bag kirken er tilbygget et nyt sakristi i 2017. Læg mærke til gaderne omkring kirken, hvis navne relaterer sig til kirken.
13. Torvegade
Vi fortsætter ind ad Kirkegade og næste gade på din venstre hånd er Torvegade, der var vært for de store hestemarkeder, der var her i byen. Der kunne være op til 2000 heste i de små gader.
Her i gaden finder du på din højre hånd Hotel Randers (billedet herover), der er et af Danmarks ældste hoteller. Her har kendte som Kong Christian 10., Rolling Stones, Kim Larsen og H.C. Andersen boet under ophold i byen. I 1970’erne blev der under en ombygning fundet våben i vægpanelerne, hvilke er blevet sporet tilbage til den lokale modstandgruppe “Hvidstengruppen”.
Klik på linket herunder og læs om Hvidstengruppens nedkastningssted og se den mindesten, der fortsat står i Blichers Plantage.
MUSTARDPOINT NORD FOR RANDERS: Læs om vores vandretur i Blichers Plantage
14. Helligåndshuset
Torvegade ender ved Rådhushuset. Her går vi til venstre ad Houmeden og kommer til Erik Menveds Plads. Den markante bygning på pladsen er Helligåndshuset, der er 600 år gammel. Bemærk statuen “Konen med æggene” foran huset.
DANMARKS ENESTE SPAREBØSSE MUSEUM I RANDERS: Klik og læs om det her
Oprindeligt blev Helligåndshuset brugt som hospital for munkene i klostret. Efter reformationen blev det i mange år brugt som Latinskole. Langs med bygningen står buster af to markante personligheder. Steen Steensen Blicher var lærer på skolen inden han begyndte at skrive digte og noveller, der gjorde ham landskendt. Henrik Pontoppidan var senere elev på skolen. Hans opvækst i Randers brugte han som inspiration til bogen Lykke-Per, der også er filmatiseret. Bogen var også hovedårsag til at han i 1917 vandt Nobelprisen i litteratur.
15. Houmeden
Fra Helligåndshuset går vi tilbage til Erik Menveds Plads, der ligger midt på Houmeden. Erik Menved var dansk konge, der sikrede Randers sine købstadsrettigheder i 1302. Navnet Houmeden kommer af “homej”, der betyder forskansning foran en byport.
I middelalderen var Randers omkredset af en vold for at beskytte byen. Houmeden stødte op til volden mod vest. Østervold markerer den østlige side. Det viser hvor lille Randers var for 500 år siden. Middelaldergaden har været gågade siden 1963. Det gør den til den ældste i Danmark.
Stjernerute-folderen: Hent den officielle guide her
Læs endnu mere om Stjerneturen her: VisitAarhus – Randers