Madeira – blomsterøen i Atlanterhavet

Madeira – blomsterøen i Atlanterhavet

28. marts 2023 0 Af hlnl1885

I dette indlæg kan du læse om vores besøg på den portugisiske ø Madeira. Vi rejste dertil på forårsferie i marts 2023. Det var vores første tur til blomsterøen.

Navnet Madeira dækker over to. Det er både navnet på hovedøen samt navnet på hele ø-gruppen, der består af i alt otte øer. Det er bl.a. Porto Santo samt de “tre forladte øer”.

Hovedøens areal er 741 km2. Til sammenligning er Bornholm 588 km2.

Madeira ligger godt 700 kilometer vest for Marokko og omkring 600 kilometer nord for De Canariske Øer. Der er ca. 1000 kilometer til det portugisiske fastland.

Der er en times tidsforskel til Danmark.

Vores tur til Madeira

Vores ophold var af en uges varighed. Vi købte turen som en pakke med hotel (med morgenmad) og fly gennem Århus Charter. Vi fløj fra Aarhus Airport til Aeroporto da Madeira, der ligger helt ud til havet på øens østlige side. Flyveturen tager omkring 4,5 timer. Under opholdet boede vi på Hotel The Views Baia, der ligger vest for centrum. Herfra tager det ca. 15 minutter at gå til centrum.

Hotel The Views Baia Funchal Madeira
Hotel The Views Baia – højt beliggende og bygget på en klippe

The Views Baia

Hotellet har en skøn panoramaudsigt ud over Funchal og Atlanterhavet. Det er bygget højt oppe på en klippe i den vestlige bydel. Udsigten om dagen er fantastisk – om aftenen når der bliver mørk og lys over byen er den næsten magisk. Restauranten ligger med udsigt til alle herlighederne. Morgenbuffeten indeholder alt det den skal. Man kan også spise i restauranten om aftenen, men det synes vi var lidt for dyrt i forhold til udvalget, specielt på det varme bord. Det var også meget hyggeligere at spise ude i byen. Længere nede i dette blogindlæg kan du læse to anbefalinger til restauranter.

Gratis wifi, der var yderst velfungerende over hele hotellet. Hotellet har opvarmet swimmingpool samt SPA-område.

10 minutters gang fra hotellet ligger det moderne butikscenter “La Vie”. På nederste etage ligger “Pingo Doce”, som er et stort supermarked.

Sé do Funchal

Byens katedral ligger for enden af Avenida Arriaga. Den blev indviet i 1514, da Funchal fik status som by. Uden for står en statue af pave Johannes Paul II, der besøgte Madeira i 1991.

Praca da Autonomia

Pladsen er nyopført efter oversvømmelserne der ramte i 2010. På begge sider af pladsen kan du gå på den bred allé langs havnen. Mod øst ligger det gule fort, Forte de Sao Tiago. Følger du den mod vest kan du se de store krydstogtskibe, der ofte ligger til kaj i byen. I den del af havnepromenaden finder du også Museu CR7 – et museum som fodboldspilleren Cristiano Ronaldo åbnede i 2013. Læs endnu mere om Ronaldos tilknytning til Funchal og Madeira her.

Den Gamle Bydel i Funchal Madeira
Motiv fra væg i den gamle bydel i Funchal

Mercado dos Lavradoros

Markedshallen i den gamle bydel er virkelig en oplevelse. Her er et liv uden lige. Det er ellers ikke fordi den mastodontdiske bygning indbyder til det, men her skal man ikke lade sig snyde. Inden for dørene kommer de lokale for at sælge deres varer. Der er også et fiskemarked. Efter et besøg her vil det være oplagt at følge gaden Rua de Santa Maria mod øst. Her er masser af restauranter og caféer. Gaden er smal og charmerende, ikke mindst på grund af malerierne på vægge og døre. For enden af gaden kommer du til det Forte de Sao Tiago.

CR7-museu

Museu do Cristiano Ronaldo behøver næsten ikke nogen nærmere præsentation. Den verdensberømte fodboldspiller er født på øen og har sit eget museum ved havefronten.

Museu do Cristiano Ronaldo – læs om vores besøg og se billeder her

Kabelbanen i Funchal Madeira
Kabelbanen i Funchal

Teleférico do Funchal

Kabelbanen der bringer dig op til den lille by Monte er virkelig en oplevelse. Her er udsigt for alle pengene. Og måske lidt kriller i maven. Turen tager omkring 15 minutter og bringer dig op over byens tage og senere træer, inden den når sit slutpunkt på toppen. Man køber først billet og stiller sig derefter op i køen. Prisen er 12,5 euro for en enkelttur – vi købte en returbillet for 18 euro pr. person.

Monte Palace Tropical Gardens

Indgangen til parken ligger nærmest lige, når du er trådt ud af kabelbanen oppe i Monte. Parken har masser at se på i de grønne omgivelser og frisk luft. På de omkring 70.000 m2 er der flora fra mange steder i verden. I havens centrale sø er der svaner, der oprindeligt har aner fra Skandinavien. Området omkring er iøvrigt meget skønt med fontæner af forskellige slags. Vandløb kan følges rundt i parken. Der er flere udkigspunkter i parken.

Parken er forholdsvis ny i sin nuværende form. Forretningsmanden José Manuel Rodrigues Berardo købte parken i 1987 og derfra har den udviklet sig til den form den har i dag. Parken har 40 paneler, der fortæller Portugals historie. Der er to caféer. Parken har åben fra 9.30-18. Vi betalte 12,5 euro pr. person.

Curral das Freiras - Nonnernes dal Madeira
Curral das Freiras – Nonnernes dal på Madeira

Udflugt I – I nonnernes dal

På den første udflugt blev vi afhentet på vores hotel. På disse ture er rejselederne fra Aarhus Charter med. Første stop på denne tur var hos virksomheden Barbeito, der producerer den berømte madeiravin. Her var der rundvisning og vi sluttede naturligvis med at smage på varerne.

Herfra gik turen op ad til Eira do Serrado. Her fra 1095 meters højde var der et fantastisk view ud over Curral das Freiras – Nonnernes dal. Tilbage i 1500-tallet var øen plaget af plyndringer af pirater. Derfor flygtede øens nonner væk fra klostrene og ned i dalen. Denne halvdagsudflugt sluttede nede i byen, inden vi vendte retur til Funchal.

Levada vandring Madeira
Levada-vandring – en af øens helt store kendetegn

Udflugt II – Det autentiske Maderia – Levada-tur

Denne eftermiddagsudflugt var virkelig god. Vi blev igen afhentet af bussen og kørt ud til levadaen med navnet “Levada Do Castelejo”. Levadaerne er helt unikke for Madeira og giver et virkelig godt indblik i øens vandsystem fra nord til syd og hvordan det transporteres rundt og bruges på bl.a. landsmændenes marker på bjergskråningerne. Nogle steder på vandringen kom vi helt forbi, hvor de lokale bor. En herlig tur i den friske luft. Turen sluttede meget passende på en lokal bar, hvor vi smagte “poncha” med en blanding af den lokale rom, appelsin, citron og sukkerrørssirup.

Ørneklippen Madeira
Ørneklippen Madeira – flot view på en ø-vandring

Udflugt III – Østens eventyr

Den tredje og sidste tur vi var med på gik til den østlige del af øen. Vi startede med at se Cristo Rei – Kristusfiguren som findes i to udgaver andre steder, Lissabon og Rio. Den her uden for Funchal er den mindste af de tre, men til gengæld den første der blev opført.

Cristo Rei statuen ved Funchal Madeira
Cristo Rei statuen ved Funchal

Herfra gik turen til øens østligste punkt, som er meget goldt sammenlignet med da vi var på levatur, hvor det virkelig er frodigt. Så var det igen tid til smagsprøver. Vi kørte til virksomheden Engenhos do Norte, der producerer rom. Rundvisning og smagsprøver inden tur gik til Santana på nordkysten. Byen er meget kendt for de trekantede huse, som dog i dag er meget turistet med boder i de små hytter.

Derfra til virkelig lækker frokost på en gammel herregård, der er lavet om til restaurant. Rigtig hyggelige omgivelser. Kartoffelsuppe, espada-fisk med banan oven på, fromage med passionsfrugt til dessert. Til maden var der mulighed for vin, øl og vand.

Santana huse på Madeira
Santana huse i byen Santana på nordsiden af Madeira

Næste stop var i Ribeiro Frio, hvor der var mulighed for en poncha oven på frokosten. Her var vi 880 meter over havet og det var en god idé med en trøje på her. Vi fortsatte dog videre op til en af de absolutte højdepunkter på denne tur, Pico do Areeiro, 1818 meter over havet. Her var vi over skyerne og her var både meget smukt og varmt – her var der bestemt ikke behov for trøjen. Det er det højeste punkt på øen, som man kan køre til.

2 bedste oplevelser på restaurant

Lareira Portuguesa. Anbefalet af receptionen på vores hotel. Bolo da Caco – hvidløgsbrød til start. Dernæst espetada – kød på spyd. Hertil søde kartofter og pommes frites. Af drikkevarer fik vi 1 liter vand og ½ liter rødvin. 65 euro ialt.

Solar da Ajuda, Rua da Casa Branca. Anbefalet af rejseleder hos Aarhus Charter. Bolo da Caco til forret. Oksemørbrad, der blev stegt på en varm lavasten foran os, sammen med pommes frites og salat. Is til dessert, 1 flaske vand og vin. 85 euro

Begge restauranter ligger tæt på hinanden i Lido-området. Vi bookede en taxa fra hotellet til restauranterne. Det tog omkring 10 minutter og kostede 6-7 euro hver vej.

Århus Charter

Der var super service hele vejen igennem. Allerede onsdagen inden afgang blev vi kontaktet af en af rejselederne om vi have spørgsmål. 1 time efter ankomsten på hotellet blev vi indbudt til velkomstmøde på hotellet, hvor vi blev fortalt om ugens udflugter. På værelset lå der en hilsen fra de 4 rejseledere på Madeira, herlig velkomst. Rejselederne var næsten at træffe på hotellet hver dag og de par dage hvor de ikke var, kunne vi bare ringe.

Tak for en skøn uge til Team Madeira – Emilie, Katrine, Rikke og Simone.

Når du flyver med Århus Charter er der gratis parkering i Aarhus Airport. Her parkeres i området “P2”.

Andre artikler her på bloggen