Bar Roma – ny farverig kunst i Randers

Bar Roma – ny farverig kunst i Randers

19. november 2023 0 Af hlnl1885

Randers er rigtig godt kendt for Regnskoven og Memphis Mansion. Nu har Kronjyllands hovedby har fået et nyt tilløbsstykke. Skulpturen, den væltede statue “Bar Roma” er skabt af Erik A. Frandsen. Kunstværket blev afsløret fredag den 27. oktober 2023.

“Den væltede statue” ligger på den nye trappe, Thors Trappe der forbinder Østervold med Thors Bakke, der tidligere husede Thor-bryggeriet. Trappen ligger til højre for seneste byggeri på bakken, Bryggertårnet. Den farverige skulptur skal nok skabe debat.

Bar Roma med Østervold i baggrunden

Ostehandlerens søn

Frandsen, der er ostehandlerens søn fra Randers har arbejdet på skulpturen i flere måneder. Den målet 8 meter og vejer 1,6 tons. Figuren er skabt af sprøjtemalet aluminium. Ifølge kunstneren skal skulpturen synliggøre de forandringstider, som vi lever i.

Oplev mere Randers – følg stjerneruten rundt i byen

“Den væltede statue” er væltet ned fra sin sokkel og ligger med hovedet ned – det understreger de bevægelser og strømninger, der sætter spørgsmålstegn ved hierakierne i vores samfund fremgår det af skitseforslaget til statuen. Statuen kommer også efter at der er set mange eksempler på, hvordan monumenter i det offentlige rum er blevet væltet og eller vandaliseret rundt i verden.

Statuen skal ifølge kunstneren ikke repræsentere en bestemt person eller køn.

Om farvevalget har et link til den italienske inspiration skal være uklart. Jeg kan dog blot konstatere, at grønt, hvid og rødt indgår i det italienske flag. Herudover er den blå farve meget central i Italien, der ligger ved Middelhavet.

Bar Roma by night

Det eneste i Danmark – oplev Sparebøssemuseet i Randers

Tresigallo

“Bar Roma” trækker på indtryk fra en arkitektonisk dannelsesrejse til Italien i foråret 2023, hvilket også forklarer titlen på værket. Bar Roma er nemlig også navnet på en forslidt bar i den lille landsby Tresigallo i Emilia-Romagna-regionen, som er en af de 15 norditalienske byer Erik A Frandsen besøgte på rejsen. Med på turen var kunsthistorikeren og forfatteren Tom Hermansen. De to så på fascistisk kunst fra 1930’erne. I perioden 1927-34 forvandlede fascisterne byen – ikke meget er ændret den dag i dag.

Skulptur på Thors Trappe Randers

Mens Tyskland efter krigen slettede sporene fra nazismen, lever italienerne den dag i dag stadig med arkitekturen, billederne og symbolerne fra den fascistiske tid. Erik A. Frandsens overordnede intention med sit værk, Bar Roma, er at udfordre de bevægelser og strømninger, som sætter spørgsmålstegn ved hierarkier i samfundet.

Nord for Randers – kom med i Hvidstengruppens fodspor i Blichers Plantage

Randers Kunstmuseum

Randers Kunstmuseum, Kulturhuset, Stemannsgade 2 i det centrale Randers

Randers Kunstmuseum har fra 28. oktober 2023 en udstilling med Erik A. Frandsens skitser og værker med relation til skulpturen BAR ROMA. Her kan ses en model af figuren, se billedet herunder.

Randers Kunstmuseum har eksisteret siden 1887. Fra 1969 blev det en del af Kulturhuset, hvor der er bibliotek samt Museum Østjylland.

View fra Randers Kunstmuseum med nogle af Frandsens værker – bemærk miniudgaven af Bar Roma

Har du læst nogle af vores seneste indlæg her på bloggen?