Håndværksmuseet i Randers

Håndværksmuseet i Randers

4. januar 2024 0 Af hlnl1885

Håndværksmuseet i Randers ligger i Lille Rosengård 16 mellem Laksetorvet og Storegade i den centrale bydel. Museet har til huse på fire etager i en markant bygning – et hvidmalet gammelt kornpakhus fra 1890’erne.

Vi besøgte museet den 23. december 2023 – altså dagen før juleaften. Det var virkelig en god oplevelse.

Håndværk – fra dengang

Museet viser hvordan de mange håndværk var engang. Og hvordan de har udviklet sig. De pensionerede håndværkere, der bemander de enkelte afsnit med de enkelte fag, er virkelig friske på at fortælle om deres gamle håndværk. Museet udvælger ganske enkelt folk, der har arbejdet med håndværket til at bemande den enkelte udstilling. Det giver rigtig god mening. Det er tydeligt at mærke deres passion for deres fag.

Håndværksmuseet i Randers ser det også som sin opgave at promovere de mange håndværk over for de unge, der skal vælge uddannelse. Derfor kommer der også ofte skoleklasser forbi. Det hele er så autentisk – du kan røre ved tingene og virkelig få en god fornemmelse.

Museet fylder fire etager samt en etage med kontorer til personalet. Der er omkring 24 værksteder, der fortæller om de gamle håndværk. Værkstederne er bemandet med frivillige pensionister, som stort set alle har haft det håndværk, de præsenterer, mellem hænderne.

Museet indeholder naturligvis også værksteder med Randers Handsker og Randers Reb, som byen er specielt kendt for. Man har forsøgt at knytte det lokale sammen med de enkelte håndværk i byen og det er lykkedes rigtig godt. Herunder også eksempler på gamle Randers-virksomheder som Thor og Dronningborg Maskinfabrik.

Kornpakhuset i tal

Det gamle kornpakhus er som nævnt en markant bygning. Kornpakhuset blev opført af købmand Ankerstjerne i 1894. I 1919 blev bygningen så solgt til De Danske Spritfabrikker, der brugte det til kornlager. I 1973 blev bygningen overtaget af Randers Kommune. I apil 1986 rykkede Museum Østjylland ind i den gamle bygning.

Stjerneruten – kom rundt til de største seværdigheder i Randers

Bygningens indretning

Stuen

Inden for til venstre er der smedeværksted, bøssemager og kobbersmedeværksted. Til højre er en lille café og butik. Det er også herfra man fortsætter af trappen til første sal.

1.sal

Optikerværksted, damefrisørsalon, barbersalon, rebslager, urmagerværksted, guldsmedeværksted og børstenbinderværksted.

2. sal

Bogtrykkeri, murerværksted – terrazzoværksted, stukkatørværksted, skiltemalerværksted og malerværksted.

Museum Østjylland Håndværksmuseum
Overblik over museets værksteder og etager

4. sal

Fotografatelier, sadelmagerværksted, møbelpolstrerværksted, skomager, handskemageri, bødkerværksted, snedker- og tømrerværksted og karetmagerværksted.

Museet åbnede i sin nuværende form den 30. marts 1996. På et almindeligt år har museet 8000-9000 gæster.

Bogtrykkeren – Randers Amtsavis
Randers Handsker
Fotoudstilling

Åbningstider

Museet har åbent tirsdag, torsdag og lørdag 12-16. Der er gratis adgang.

Håndværksmuseet er en del af Museum Østjylland, der tæller

Den officielle hjemmeside: Museum Østjylland.

Har du læst nogle af vore andre artikler ?