Besøg på klippeøen Gibraltar

Besøg på klippeøen Gibraltar

16. april 2023 0 Af hlnl1885

Vi besøgte Gibraltar på en dagstur, da vi i sommeren 2019 var på en uges ferie i Fuengirola sydvest for Malaga. Turen til Spanien købte vi hos Sunweb. Under opholdet boede vi på Hotel El Puerto, der ligger på Paseo Maritimo 32 i Fuengirola, tæt ved lystbådehavnen.

Vores tur til Gibraltar

Vi ankom til Gibraltar i bus. Ved grænseovergangen var det ud af bussen. Herefter viste vi pas 2 gange inden vi var på britisk grund. Grænsen ligger nærmest på linje med lufthavnen, som man dermed passerer for at komme ind på halvøen.

På den anden side af grænseovergangen kom vi med to mindre busser samt en lokal guide, der har boet i Gibraltar hele hans liv. Herfra gik turen ellers opad klippen – the rock, der er øens helt store vartegn.

Først stop var ved øens østligste punkt “Europa Point”, hvorfra vi kunne se over til Marokko i Afrika. Vejret var meget fint. Turen gik videre op ad til et sted, hvor der er en fremragende udsigt over hele Gibraltar-strædet mellem Middelhavet og Atlanterhavet.

En tand længere oppe var vi inde i Michaels Cave – en utrolig smuk drypstenshule/grotte, hvor der bl. a. afholdes koncerter. Der findes mere end 140 af dens slags grotter på halvøen, men det er kun Michaels, der er åben for offentligheden.

De berømte aber

I grotteområdet så vi en del aber, der egentligt lever vildt her, men de fleste var nu meget tamme. Der er omkring 100 stk. på øen. De er registreret og har et navn. De har ingen hale og deres art findes kun i Marokko, Algeriet og Gibraltar. Deres oprindelse er ukendt. En legende fortæller, at de er kommet til Gibraltar gennem en tunnel under vandet fra Marokko. En anden legende fortæller, at de kom med den første arabiske invasion. En tredje legende fortæller, at de blev bragt til øen som underholdning for turister.

Sight-seeing i Gibraltar by

Nede fra klippen var det tid til sight-seeing i Gibraltar by. Hovedgaden hedder Main Street / Royal Street og her er virkelig mange referencer til det britiske. Her ligger byens rådhus samt den smukke anglikanske kirke, Holy Trinity. Marks & Spencer, som er så velkendt i London, er her også. Og selvfølgelig også de klassiske røde britiske postkasser. Casemates Square er en herlig livlig plads.

Retur ved grænseovergangen skulle vi igen vise pas 2 gange inden vi var i bussen, der bragte os tilbage til hotellet i Fuengirola i Spanien.

Facts om Gibraltar

Klippen fylder godt på den britiske enklaves kun godt 6 km2. Det højeste punkt er 419 meter. Fra øens østligste punkt, “Europa Point” er der 14 kilometer til den afrikanske kyst. Indbyggertallet på øen er omkring 30.000 mennesker.

Møntfoden er pund som i Storbritannien. Gibraltar har eget flag og nationalvåben. Nationalmelodien hedder “Gibraltar Anthem”. Det officielle sprog er engelsk. Statsoverhoved er Kong Charles 3. Områdets areal er blot 6,8 km2. Kendingsbogstaverne på bilerne er GBZ.

Gibraltar har ejet flag

Gibraltar har ejet flag, som det ses herover.

Derfor er Gibraltar britisk

Gibraltar er ikke et land. Halvøen er et britisk oversøisk territorie, der er underlagt britisk styre.

Frem til 1713 havde Gibraltar skiftet tilhørsforhold op til flere gange. Spanien overdrog Gibraltar til Storbritannien i 1713. Det blev aftalt ved en fredsaftale i Utrecht i Holland. Formelt set blev Gibraltar britisk kronkoloni i 1830. Ved folkeafstemninger i 1967 og 2002 fik indbyggerne mulighed for at stemme om Gibraltars tilhørsforhold. I 1967 stemte 99,6 og i 2002 var tallet 99,0% – begge gange med fordel til fortsat britisk tilhørsforhold.

Inspiration til nogle af vores andre blogindlæg her på bloggen