Sommer 23 ved Vestkysten i Nordjylland
10. september 2023Vi tilbragte en del af sommeren 2023 med ferie ved Vestkysten i Nordjylland. Helt præcist nord for Jammerbugten på Skallerup Klit Feriecenter – også kaldet Skallerup Seaside Resort.
Det er ikke første gang, vi har taget et ophold her. Vi prioriterer altid at få en lejlighed med havudsigt, da det er en skøn fornemmelse at være så tæt på havet, også visuelt.
Turen skulle egentlig have gået til Italien, men på grund af sygdom valgte vi at blive inden for den danske grænse.
I dette blogindlæg kan du læse om de oplevelser vi havde, da vi tog på eventyr i et herligt område i Nordjylland.
Børglum Kloster
Et besøg her kan virkelig anbefales. Her fortælles 1000 års dansk historie. I middelalderen var her omfattende handel på grund af den nemme adgang til Vesterhavet. Stygge Krumpen var stedets sidste biskop fra 1519-1536.
I 2011 var Stygge Krumpen hovedfiguren i julekalenderen på TV2 “Ludvig og Julemanden”. Du kan opleve lokationerne på klostret. Oplev også den gamle domkirke, munkekælderen, herregårdskøkkenet og Bayeux-tapetet. Der er desuden et kjole- og legetøjsmuseum.
Lapidariet fortæller hele klostrets bygningshistorie på en yderst spændende måde.
Oplev også 2. verdenskrigsudstillingen om Christian M. Rottbøll, der blev dræbt af dansk politi den 26. september 1942. Han er farbror til klostrets nuværende ejer. Se hans gravsted forenden af kirken, uden ned mod haven. Klostret drives i dag af Anne og Hans Rottbøll. Her er 437 hektar landbrug samt 15 udstillinger fordelt på 4000 kvadratmeter. Læs mere på stedets officielle hjemmeside.
Løkken
I 2022 så Løkken Kunststi dagens lys. Vandreruten på 6 kilometer er en hyldest til kunsten i byen. På ruten oplever du 17 kunstværker af Lise Vestergaard relateret til FN’s 17 verdensmål. Herudover er der pt. 27 yderligere kunstværker af lokale kunstnere. Herunder kan se du et af motiverne, der skal signalere “Peace, love and friendship”.
Det var bestemt ikke lige let at finde alle kunstværker, men samlet set var det en skøn og anderledes måde at opleve byen på. Du kan finde kortet på løkkenkunststi.dk eller hente det hos Løkken Turistbureau på Jyllandsgade 15. Her er der god mulighed for gratis parkering.
Vi spiste en ganske udmærket frokost i form af biksemad på Torvet hos Restaurant Løkken Badehotel. Her er et herligt liv om sommeren med restauranter og butikker. Undervejs på vores vandring i byen slukkede vi tørsten hos Løkken Bryghus – Too Old To Die Young.
Badebyen Løkken er naturligvis kendt for sine mange hvide badehuse ved havet. De første kom hertil i 1908 og siden da er der kommet flere og flere til.
Lønstrup
Vi gik en tur til den gamle fiskerby Lønstrup via en sti langs med stranden. Fra centret fulgte vi en vej ned til stranden og herfra gik det sydpå. Turen tog os omkring 45 minutter hver vej. Nogle steder er stien ved at være lidt presset af det barske Vesterhav, men rigtig fin tur og masser af luft luft til ørerne.
LÆS OGSÅ: Ferie på toppen af Danmark i Skagen
Ved den gamle redningsstation gik vi op i byen af Strandvejen. Her i er i dag et museum. Neden for så vi nogle enkelte fiskerbåde – en af dem var ved at blive trukket ind, da vi ankom. Oppe i byen spiste vi et stjerneskud til frokost hos Restaurant Lido.
I den lille by er der en række mindre butikker – en del inden for kunst- og håndværk. Byen er noget mindre end Løkken. Du finder Lønstrup Turistbureau på Strandvejen 90.
Rubjerg Knude Fyr
Rubjerg Knude Fyr er en topoplevelse her i området. Vi har efterhånden været her flere gange, men det er lige betagende hver gang.
Denne gang gik vi ikke hele vejen til fyret. Det fristede os, at “Knuden” holdt ved parkeringspladsen, da vi ankom, så vi hoppede på og blev bragt noget tættere på fyret, hvorfra vi så gik det sidste stykke vej. Knuden er en gammel kreaturvogn, spændt efter en traktor, der bliver brugt til at fragte folk fra og til fyret.
Lyset tændtes første gang i fyret den 27. december 1900. Det blev bygget på det højeste punkt, 60 meter over havet og 200 meter inde i landet. Det var oprindelig 23 meter højt og kunne ses mere end 40 kilometer væk.
Tilbage i 2019 var fyret efterhånden kommet faretruende tæt på havet. Med stor risiko for at styrte i havet. Derfor blev det besluttet at flytte det 30 meter høje fyr. 22. oktober 2019 blev en historisk dag for fyret på Rubjerg Knude vandreklit.
Over 20.000 mennesker dukkede op for at se fyret blive flyttet 70 meter ind i landet på skinner. Det var den lokale murermester Kjeld Pedersen fra Lønstrup, der stod for opgaven. Der blev afsat 5 millioner på finansloven til projektet. Flytningen menes at have givet fyret yderligere 30 år at leve.
Mårup kirke
Kirken nord for Rubjerg Knude Fyr tabte kampen mod havet. I 2015 blev de sidste rester af kirken taget ned. I dag er blot kirkegården med gravene tilbage.
Kirken blev opført i 1200-tallet og lå dengang omkring to kilometer fra havet. I 1987 blev kirken brugt som lokation til optagelse af filmen Babettes Gæstebud. Sidst kirken blev brugt til en gudstjeneste var 2. påskedag i 2008.
Hirtshals
Under opholdet blev det også til et besøg i havne- og færgebyen Hirtshals. Første stop gjorde vi ved Hirtshals Fyr, der meget passende liggende på Fyret – ja, det hedder vejen. Fyret er 35 meter højt. Grundstenen blev lagt den 28. juni 1860. Det blev tændt og dermed taget i brug første gang den 1. januar 1863. Fyret er fortsat i drift. Herfra er der en glimrende udsigt til havet og ind over byen.
Lige ved siden af fyret ligger Bunkermuseet. En stor del af området foran fyret er dækket af bunkere – 10. batteri fra 2. verdenskrig. Der er 70, hvoraf 54 er udgravet. Hertil 3,5 kilometer løbegrave.
Herefter blev det til en osetur inde i byen, hvor vi spiste frokost i form af fish & chips på havnen hos Hirtshals Fiskehus.
Blokhus
Det blev også til en vandretur i Blokhus. Badebyen ligger tæt ved et af områdets helt store trækplastre, Fårup Sommerland. En tur på stranden til de hvide badehuse er et must.
Skallerup Klit
Skallerup Seaside Resort ligger få kilometer nord for Lønstrup. Her er næsten 300 ferieboliger. I området omkring omkring feriecentret er der masser af muligheder. Først om fremmest er det nemt med gåtur til Vesterhavet. I centret findes badeland og svømmehal. Legeland og kreative værksteder. Sportshal. Rundt om centret er der flere muligheder for både vandre- og løbeture. Der er Romulus – spa og wellness samt spisesteder og supermarked. Mere information kan fåes i receptionen.